
بلیط هواپیما به سوی موزه آبگینه ، روایتگر جدال هنرمند و شیشه
متأسفانه ما تهراننشینان، آنطور که باید، قدر دیدنیهای شهرمان را نمیدانیم و عموما یا از «رفتنیهای» تهران بیخبر هستیم یا اینکه در فهرست سفرهایمان، به نقاط دیدنی که در همین نزدیکیها و در گوشهوکنار شهر تهران چشمانتظار گردشگر و مُراجع، خالی ماندهاند، اهمیت زیادی نمیدهیم. شاید به همین خاطر هم، عادت کردهایم تا هر وقت صحبت از سفر و نقاط دیدنی میشود بیدرنگ، برای خرید بلیط هواپیما به تکاپو بیفتیم و رزرو هتلهای چند ستاره و لوکس را مصداق بارز بهترین سفر بدانیم.
اما خوشبختانه، سفر و گردشگری تنها به تورهای خارج از کشور و خرید بلیط هواپیما و رزرو هتل خلاصه نمیشود و با کمی ذوق و اندکی تحقیق و جستوجو در همین شهر تهران نیز میتوان، موزهها و اماکن جذابی را کشف کرد که دیدنشان برای هر بازدیدکنندهای هم فال باشد و هم تماشا!
در این مطلب و در ادامهی معرفی دیدنیهای شهر تهران در وبسایت سفرستان برای آن دسته از سفرستانیهایی که اهل تهرانگردی هستند، قصد داریم موزه آبگینه تهران را معرفی کنیم و گردشی در خانهی قوام داشته باشیم و با سفر به خیابان جمهوری تهران، گشتی در این موزهی پر از قصه و ماجرا داشته باشیم.

ساختمان موزه آبگینه که در دوطبقه و پنج تالار ساخته شده، به خودی خود میتواند برای علاقهمندان بسیار دیدنی باشد. این ساختمان متعلق به قوامالسلطنه، وزیر احمد شاه قاجار، بوده است.
تالار یک و دو در طبقه اول و تالارهای دیگر در طبقه فوقانی قرار دارد. در تالار شماره دو که تالار بلور نامیده میشود، قدیمیترین شیشهها و لولههای شیشهای و سفالها قرار داده شده است. طراح ویترینهای موزه، مهندسی اتریشی به نام هانس هولاین است. تزیینات بنا شامل منبت کاری چهارچوب درها و پلهها است و آجر کاری نما که در 50 نوع است.
از بارزترين ويژگيهاي طراحي داخلي موزه آبگينه بايد به طراحي منحصر به فرد ويترينها و ايدههاي ابتکاري که هولاين، طراح اتریشی آن، در اين زمينه به کار گرفته، اشاره کرد. ويترينهايي که گاه با الهام از ستونهاي تخت جمشيد، گاه با الهام از کاخ «تچر» داريوش هخامنشي و گاه با الهام از نقش رستم طراحي شدهاند و در نوع خود بينظير و منحصر به فرد هستند.

قدیمیترین شیشههای این موزه، لولههای شیشهای به نام سیلندر شیشه است که از معبد چغازنبیل کشف شده و مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد است. شیشهها و سفالهای طبقه اول نیز مربوط به دورههای پیش از تاریخ است که قدیمیترین سفال دستساز از دوران اشکانی بدست آمده است. تالار صدف به علت شباهت شکل آن به صدف نیمه باز به این نام خوانده میشود و شامل انواع سفالهای قرن سوم و چهارم شهر نیشابور است.
تالار چهارم زرین نام دارد که به خاطر ظروف زرینفام که از دوران سلجوقی به جا مانده چنین نامی گرفته است و شامل ظروفی است که گرداگردشان، با خط نسخ و نستعلیق تزیین شده است. همچنین چهرههای مغولی روی این ظروف خود نمایی می کنند که با توجه به شهر محل پیدایش، نقوش آنها فرق میکند.
تالار پنج که لاجورد نام دارد به خاطر لعابهای یک رنگ فیروزه به این نام خوانده میشود، و از قرن هفتم و هشتم به جا مانده است.
با نزدیک شدن به دوران صفویه، اشیا مصرفیتر میشود. تزیینات این بخش شامل گلاب پاش و صراحی است. همچنین میزی که از دوران قاجار به جا مانده با لعاب هفت رنگ و مزین به نقش چهرههای شخصیتهای شاهنامه است که نام هر شخص بالای چهره نوشته شده است.
فهرست مطالب موجود در این مقاله
بخشهای موزه آبگینه و سفالینههای ایران :
موزه شامل بخشهای اداری (زیر زمین)، دبیرخانه و ریاست (طبقه بالا) است. کتابخانه نیز، واقع در ضلع شمال غربی، شامل ۴۰۰۰ جلد کتاب فارسی و انگلیسی در زمینههای باستان شناسی، تاریخ و هنر است. در ضلع شمالی محوطه، بناهایی برای تکمیل مجموعه در دست احداث است که در طبقه اول کلاسهای آموزشی و در طبقه دوم نمایشگاه موقت قرار دارد.
آدرس موزه آبگینه و سفالینه های ایران :
تهران، خیابان جمهوری، خیابان سی تیر، پلاک 55
ساعت بازدید موزه آبگینه و سفالینه های ایران :
همه روزه غیر از روزهای دوشنبه و ایام سوگواری 9 تا 17
شماره تماس موزه آبگینه و سفالینههای ایران :
66708153
66708154